Çalışan Sağlığı ve Çalışan Güvenliği Komitesi

KY.PR.07 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KOMİTESİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.pdf

Beyaz Kod

a. Beyaz Kod Nedir?

Acil sağlık hizmetler kapsamında görevli personele yönelik şiddet riski varlığında ya da şiddet uygulanması halinde, olaya en kısa sürede müdahalenin yapılması amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur.

b. Beyaz Kod Bildirimi Nasıl Yapılır?

Sağlık çalışanları şiddet olaylarının bildirmek için 24 saat hizmet veren “113” numaralı telefonu veya www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formunu kullanabilir. Eğer şiddete maruz kalan kişiler beyaz kod bildirimini kendileri yapmadılarsa olayla ilgili tutanaklarına istinaden kurum yetkilisi tarafından www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formu doldurulur. Eş zamanlı olarak olayın ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi sağlanır. İlgili birimlerden gelen değerlendirmeler sonucu şiddete maruz kalan çalışanlarını avukatlık hizmetleri birimiyle iletişime geçmesi sağlanır.

Konuyla ilgili kişilere gelen mahkeme celbinin birimimiz tarafından avukatlık hizmetleri birimine bildirimi yapılır. Sonuçlanan mahkeme kararları kişilere tebliği de birimimiz tarafından yapılır.

Ankara İl Ambulans Servisi Başhekimliği

113 Tatbikat Senaryosu

25.06.2021 tarihi saat 14:00 ‘da  personellerimizden  AABT Selda DEMİREL , ATT Gürhan SEL ,ATT Yasin KILIÇ Sürücü İbrahim AKKAYA , Sürücü İsmail ARSLAN’ın katılımlarıyla 113 Tatbikatı gerçekleştirilmiştir.

Yapılan tatbikatta istasyona başvuru yapan hasta yakını hastasına biran önce müdahale edilmesini istemiş, bunun üzerine istasyonda bulunan 112 ASHİ personelleri hasta yakını ile birlikte olay yerine çıkış yaptı. Olay yerine gidildiğinde hasta yakını geç kalındığı iddiasıyla personele fiziksel ve sözel saldırıda bulundu. Bunun üzerine personel  KKM’yi  aradı bilgi verdi.

Komuta Kontrol Merkezi tarafından ekip güvenlik güçleri ile birlikte yeni ekip yönlendirileceği konusunda bilgilendirdi. Başhekimlik Denetim Birimini arayıp bilgi verdi. Ekip  aranıp fiziksel şiddetten dolayı hastaneye başvurmalarını , adli raporlarını , verildiyse iş  kazası  ibaresi olan istirahat raporlarını alarak olayın gerçekleştiği bölgedeki bölge karakoluna giderek ifadesini verdi.

Başhekimlik Denetim Birimi KKM’nin bilgi vermesi üzerine ekiple iletişime geçerek yanına gitti.

• Ankara112BeyazKodTatbikat (1).jpg
  • Ankara112BeyazKodTatbikat (2).jpg
  • Ankara112BeyazKodTatbikat (3).jpg
  • Ankara112BeyazKodTatbikat (4).jpg

Tatbikat Tarihi: 10 Ekim 2022

Tatbikat Saati: 14:00

Tatbikatta Görev Alacak Kişiler: Ebruke ASLAN ULUYÜZ, Harun Reşit SAN, Kübra ERTEKİN, Seher ÖZBEK ŞAHAN, Atiye ÖKTEM, Filiz ŞAFAK, Hüseyin ELÖZ, İnci KARAKURT, Kezban BİRCAN, Nilüfer SÖĞÜT, Hasan GÜRBÜZ, Ersin BİÇER

Tatbikatın Konusu: Ankara İl Ambulans Servisi Başhekimliği Beyaz Kod Tatbikat Senaryosu.

Vaka Adresi: Park içi

İstasyon: İstasyonda beklemede olan personel park içinde “Senkop” vakası için istasyondan çıkış yapar. Olay yerine gidildiğinde hasta yakınları ve çevredekiler, geç kalındığı iddiasıyla personele serzenişte bulunur. Bu duruma rağmen hastanın yanına ulaşan sağlık ekipleri hastanın ilk değerlendirmesini yapmaya çalışırken, hasta yakını ve çevredekiler bir an önce ambulansa alınmasını ve hastaneye götürülmesi için baskıya devam ederler. Hastayı ambulansa almaya çalışırken, hasta yakını tarafından geç kalındığını söyleyerek, personele sözel ve fiziksel şiddet uygulayarak personeli darp eder. Ambulans şoförü duruma müdahale ederek hemen KKM’yi arar ve bilgi verir.

KKM: Komuta Kontrol Merkezi ekipten aldığı bilgiler doğrultusunda Güvenlik Gücü ile birlikte Başhekimlik Denetim Ekibini(BDB) bilgilendirerek olay yerine yönlendirir. BDB ekibin yanına ulaşarak fiziksel şiddetten dolayı hastane başvuruları, adli raporlar, ve iş kazası ibaresi olan istirahat raporları düzenleninceye kadarki süreçte ekibin yanında olur. Sonrasında ekip ile birlikte olayın gerçekleştiği bölgedeki bölge karakoluna giderek ekibe ifade esnasında destek olur.

Başhekimlik Denetim Birimi: Beyaz Kod, İş kazası gibi durumlarda ekiplerin yanında olarak düzenlenecek her türlü formların eksiksiz olarak doldurulmasını sağlar. Yaşanan bu tür sorunlarda personelin yanında olarak sürecin işletilmesinde destek olur.

• Beyaz kod Tatbikatı (1).jpeg
  • Beyaz kod Tatbikatı (2).jpeg